Brandrisk sätter stopp för tradition

Den extremt stora brandrisken på Gotland gör att sojdet i Stenkyrka inte kommer att tändas på fredagskvällen, som planerat.

Det är Per-Erik ”Pricken” Karlsson som håller den urgamla tjärbränningstraditionen vid liv. Egentligen gäller eldningsförbudet inte sojdesbränning, men han vågar ändå inte tända sitt sojde i Stenkyrka.

Förutom Pricken i Stenkyrka avvaktar även Bungemuseet med sojdesbränningen, som annars skulle har varit nu på måndag. I Lokrume ska sojdet tändas den 28 juli, men även de väntar på regn. I Ardre däremot eldades sojdet i förra veckan, men det ligger inte i skogen, som sojdet i Stenkyrka.

Trots att det inte är förbjudet att bränna sojde så är rådet från räddningstjänsten att inte tända nu när det är så torrt. Den som ändå ska elda sojde ska ha ett par tusen liter vatten redo om elden flammar upp och sprider sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".