Inget regeringsbeslut om Ojnare myr

Striden om Ojnare myr i Bunge går vidare. Företaget Nordkalk vill ju starta en ny stor täkt där, medan naturvännerna spjärnar emot.

Trots att både länsstyrelsen och naturvårdsverket vill ha Ojnare myr med i EU:s nätverk för värdefull natur, så har regeringen inte fattat beslut i frågan, trots att man beslutat om flera andra liknande områden nu före sommaren.

Fabian Mebus är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen och han säger till Radio Gotland att man inget kan göra förrän regeringen ger ett besked.

Naturvårdsverket och länsstyrelsen hade tillsammans utarbetat en lista över så kallade kalkkärr med gotlandsag som man vill ha med i EU:s nätverk Natura 2000. På listan fanns flera olika områden bland andra Nasume myr i Tofta, Hejdeby hällar och så då Ojnare myr. När regeringen sammanträdde i början av maj beslutade man att alla områden som var föreslagna på den här listan ska tas med i Natura 2000 utom just Ojnare myr, som inte ens nämns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".