Vill bygga golfhotell vid Kronholmen

I slutet av juli ska medlemmarna i Visby Golfklubb fatta beslut om det ska byggas ett nytt golfhotell bredvid klubbhuset vid Kronholmen i Västergarn. Om medlemmarna vill och klubben får de tillstånd som krävs, bygglov och dispens från strandskydd.

Hösten 2005 fördes idén om ett hotell fram, och under våren har en projektgrupp inom Golfklubben arbetat med frågan. De föreslår ett hotell i två våningar med 13 dubbelrum och ett större rum för sex personer - alla med havsutsikt. Hotellet ska utrustas med luftvärme och solfångare. Här ska också byggas ett kök, så att gästerna kan laga sin egen mat. På så sätt behöver hotellet inte vara bemannat hela tiden.

Att bygga och möblera hotellet beräknas kosta 5,5 miljoner, men projektgruppen vill avsätta ytterligare en miljon kronor för säkerhets skull.

För att det hela ska gå runt krävs det att hotellet drar in närmare 1,5 miljoner kronor om året. För driften av hotellet på Kronholmens golfbana föreslår projektgruppen att klubben startar ett särskilt hotell-bolag.

Den 29 juli blir det extra årsmöte för att medlemmarna i Visby golfklubb ska bestämma om de vill satsa på ett hotell. Förutsättningen är också att det beviljas bygglov. Strandskydd gäller ju runt Gotlands kuster, och i området har man också hittat fornlämningar.