Restaurang riskerar att mista sitt alkoholtillstånd

En restaurang i Visby riskerar att få alkoholtillståndet indraget efter misstankar om att ha sålt otillåten sprit. Kommunens alkoholhandläggare tycker att ägaren till restaurangen är olämplig att driva verksamheten vidare.

Det var sensommaren förra året som polisen gjorde en kontroll hos restaurangen i Visby efter ett anonymt tips och tog med sig tre flaskor med vodka och gin När Statens kriminaltekniska laboratorium undersökte innehållet i flaskorna upptäckte de att det fanns ämnen som inte borde ha funnits där.

I flaskorna hittades förutom alkoholen etanol - som skulle finnas - också andra kemikalier som propylenglykol och en liten mängd amylalkohol. I ginflaskan fanns också indikationer på bensylalkohol och isopropylalkohol.

I går onsdag träffades alkoholhandläggare och restaurangens innehavare och då hade kommunens alkoholhandläggare tänkt räcka över ett förslag till beslut om indraget alkoholtillstånd. Inte bara för att det sålts sprit som inte varit ren, utan också bland annat för att allt för berusade gäster ändå serverats mer alkohol. Enligt polisen har han också uppträtt påverkad.

Hur det kom sig att ämnena som inte skulle ha funnits i flaskorna ändå fanns i dem, kunde inte restaurangägaren förklara på annat sätt än att han hällt slattar från olika flaskor för att fylla större flaskor. Alkoholhandläggaren är ändå kritisk och tycker att som gäst ska man få vad man beställer och inget annat. Står det att det är en viss sorts vodka ska det vara den sortens vodka.

Det står däremot klart att det inte var hembränt i flaskorna, för då borde det ha funnits finkelolja och det gjorde det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".