Räddningsverket kartlägger tall

Räddningsverket håller på att kartlägga hur mycket planteringar det finns av den så kallade contorta-tallen, för att kunna vara förberedda för svårare skogsbränder. Contortatallen med sitt höga energivärde brinner nämligen mycket bra.

Hittills i år har räddningstjänsten varit ute på 150 uppdrag för att släcka bränder i skog och mark. Antalet ser ut att bli lika många som i fjol då det stannade vid 328. Räddningschefen Johan Kallum säger antalet bränder i det fria ser ut att bli lika många i år. Kartläggningen av contorta är en del i det förebyggande arbetet

Länssstyrelsen på Gotland har ingen fullständig förteckning över hur mycket contortaplanteringar det finns, men enligt skogsvårdskonsulenten Urban Svensson finns det minst tio större planteringar av trädet, som ursprungligen kommer från östra Kanada, där den är en av de viktigaste timmerträden eftersom den växer fort.

De tio planteringarna av contortatall finns över hela ön och är från en halv hektar upp till fyra hektar, eller mellan 1500 och 10 000 träd. Men det är ändå bara någon promille av alla träd på Gotland som är contorta-tall, säger Urban Svensson, länsstyrelsens skogsvårdskonsulent.