Trettioårig staty av Mao vållar strid

En folkpartist i Stockholms kommunfullmäktige vill få bort en staty av den kinesiske ledaren Mao Zedong som den gotlandsboende konstnären Pye Engström har gjort, skriver Dagens Nyheter.

Statyn av Mao ingår i skulpturen ”Efter badet” som Pye Engström gjorde 1976 och som finns i Hägersten i sydvästra Stockholm. Skulpturen föreställer sju personer som Pye Engström då ville framhålla som förebilder, bland dem författaren Sara Lidman och den chilenske poeten Pablo Neruda.

Folkpartisten Martina Lind säger till DN att hon tycker att Stockholms stad ”inte ska hylla en av världshistoriens värsta massmördare” och att det är dags att göra upp med Sveriges relation till gamla kommunistländer.

Pye Engström som i dag bor i Rute säger att hon i dag inte skulle göra en staty över Mao, men att hon då på 70-talet inte kände till tillräckligt och att ”det verkar lite korkat att börja protestera mot den nu”.
- Det är märkligt att en folkpartist, som brukar värna om yttrandefrihet, vill censurera konst, säger Pye Engström till tidningen.