Stor arbetslöshet bland arkeologer

För få arkeologiska utgrävningar gör att arbetslösheten hos arkeologer blir värre och värre. Branschen är nästintill helt beroende av byggexpansionen, vilket gör det till en osäker bransch.

Dessutom krävs det arbetsliverfarenhet för att få jobb som arkeolog, vilket gör att många tvingas utomlands för att få just det.

Jonny May jobbar just nu på en utgrävning på A7-området i Visby där Gotlands kommun ska bygga villor. I och med att forskningsdelen inom arkeologin har minskat de senaste åren så bestäms arbetstillfällena av expanderingen och byggen som tvingas till en utgrävning, enligt fornlämningslagen.

- Det är något som man får acceptera och försöka att göra det bästa möjliga av, säger Johnny May

På högskolan på Gotland finns ett arkeologprogram sedan ett år tillbaks. Där märker man inte av den osäkra arbetssituationen för arkeologerna. Totalt har 376 stycken sökt till de 80 platserna.

Jonny May har dock ingen tanke på att ge upp arkeologin. Han har framtidsdrömmen fullkomligt klar för sig.

- Allra helst skulle jag ju vilja ha ett fast jobb men det är svårt i och med att jag har så lite arbetslivserfarenhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".