Grannar mot villaområde i Valleviken

Grannarna till en fastighet vid Valleviken i Rute är mycket kritiska till planerna på ett villa- och radhusområde där. Det framgår av synpunkter som skickats in till kommunen.

Det stockholmspar som äger marken vill stycka den i 20 tomter och har därför begärt att kommunen planlägger området. Nu har grannarna fått ge synpunkter på de framtida byggplanerna.

Bara en av dem som haft synpunkter är fastboende i Rute. Hon påpekar att hennes fastighet skulle bli helt instängd av vägar och nya hus om hon får ett villaområde med 20 tomter som granne. Hon tycker att det räcker med att bygga några enstaka hus i skogen där.

Hon tycker, precis som de sommarboende som också haft synpunkter, att det räcker med att det nu ska få byggas 27 nya hus vid Sudergårde i Valleviken.

De sommarboende har även andra synpunkter, till exempel att badstranden är så liten så att det skulle bli för trångt där om det byggs ännu fler hus i området.

Ett par av breven från olika fastighetsägare innehåller i stort sett identiska formuleringar med kritik mot kommunens ”fläckvisa planering” av området, och med önskemål om en övergripande plan för hela Valleviken.

De sommarboende oroar sig också för fornminnen i området och häckande fåglar. En av dem är dessutom orolig för att eventuella nya hus skulle gränsa till marker där han tänkt ha hästar på bete. Då kanske hästarna blir matade med socker och annat som inte är bra att äta för hästarna .

Ett av kraven från stadsarkitektkontoret är att de som vill bygga kommer överens med ägaren till en obebyggd granntomt så att eventuellt framtida byggande på de båda fastigheterna planeras gemensamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".