Lång väntan på körkortsprov

Vägverket klarar inte alla körkortsaspiranter sommartid. Väntetiden för en uppkörningstid på Gotland är fem till sex veckor, eftersom många vill ta körkortet på sommaren.
Christer Viberg som för närvarande är högste ansvarige förarprovschef på Vägverket säger att Vägverkets förarprovsavdelning fortfarande lider av 90-talets anställningsstopp, men att utbildning av nya inspektörer pågår sedan ett och ett halvt år tillbaka. Trots de långa köerna på Gotland ser han ingen möjlighet att ändra reglerna för var i landet man får köra upp. Enligt Vägverkets uppgifter klarar ungefär sju av tio körskoleelever i Visby uppkörningen och teoriprovet. Och ungefär samma resultat som för hela landet. Av dem som kör upp utan att ha gått på körskola är det lite drygt hälften som klarar sig både vad gäller körning och teoretisk kunskap.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista