Stora prisskillnader på bilförsäkringar

Det kan vara mer än hälften så billigt att försäkra sin bil på Gotland jämfört en likadan bil i Stockholm. Bilförsäkringen varierar kraftigt beroende på var i Sverige man bor. Det beror på att försäkringbolagen numera delar in landet i priszoner som avgör vad en försäkring kostar.
Det har blivit dyrare - ibland tusentals kronor per år - att försäkra sin bil. Det har dom flesta bilägare fått känna av under det senaste året. Försäkringsbolagen skyller på ökade kostnader och som bilägare är det bara att betala eftersom nästan alla bolag höjt sina premier ungefär lika mycket. Priset varierar också kraftigt efter var man bor. Vissa försäkringbolag går idag ända ner på församlingsnivå när man sätter sina priser. Där tanken är att priset på en försäkring ska avgöras av antalet inbrott och stölder varje enskilt område. En trettioårig man som vill försäkra en fyra år gammal Saab får på Gotland betala 4500 kronor hos försäkringsbolaget Trygg Hansa. Samma bolag tar 6550 i Eskilstuna, 7900 i Norrköping och hela 10700 kronor i Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".