Gotlänningar vill utveckla biodrivmedel

Pengarna som avsatts till Gotland när odlingen av sockerbetor upphör bör användas till att bygga en försöksanläggning för biodrivmedel. Det skriver landshövdingen, kommunstyrelsens ordförande, betodlarna och LRF på Gotland i ett brev till jordbruksverket.

EU har genom den så kallade sockerreformen bestämt att sockerproduktionen ska minska och priset till odlarna sänkas. För att kompensera odlarna införs en särskild fond på drygt 40 miljoner kronor. Det är delar av de pengarna som Gotland nu vill använda till att bygga en försöksanläggning för alternativa drivmedel på ön.

Tanken är i första hand att anläggningen ska drivas med sockerbetor, men den bör vara så pass flexibel att även andra energigrödor och avfall ska kunna användas.

Bara den betareal som odlas idag skulle energimässigt kunna ersätta 20 procent av bensinförbrukningen på Gotland, skriver brevskrivarna till jordbruksdepartementet. Men odlingen skulle också kunna utökas rejält och avge lika mycket energi som den som används i all den bensin och diesel som används årligen på Gotland.

Även restprodukterna från en bioanläggning finns det användning för. En biprodukt kan användas till djurfoder och rötresterna kan återföras till åkrarna och minska behovet av konstgödsel.

Den tänkta bioanläggningen ska enligt planerna kunna byggas 2009 och tas i drift 2010. Men ett beslut brådskar, innan alltför många betodlare slutar odla och innan såväl den tekniska utrustningen som odlarkompetensen försvinner, manar brevskrivarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".