Ronehamnsdansen kan bli bötfälld

Bristen på legitimerade ordningsvakter på Gotland leder till problem för närvarande. För arrangören av dansen vid Ronehamnsdagen i lördags blir det troligen böter eftersom det saknades legitimerad ordningsvakt där.
En polispartull och ett par personer från Kommunens Ungdomsgrupp besökte Ronehamn i lördags och upptäckte då att det inte fanns några legitimerade ordningsvakter där. Enligt vakthavande befäl Roger Nyd, brukar dansen på Ronehamnsdagen ibland vara stökig, men den här gången hade man inget att anmärka på ordningen. Men att det inte fanns legitimerade ordningsvakter är ett brott mot ordningslagen. En av arrangörerna, Anneli Kimczak, som driver ett av näringssställena i Ronehamn, var med och arrangerade dansen för första gången. Hon säger att återbuden från ordningsvakterna kom så sent att det inte gick att backa ur. - Vi saknade inte ordningsvakter, vi hade två stora starka karlar som hade lovat att hjälpa till, men vi hade inga legitimerade ordningsvakter, säger hon. Det är polisen som har ansvaret för att ordningsvakter utbildas och enligt kommissarie Dan Paulsen vid ordningspolisen finns det utbildade ordningsvakter på Gotland. - Däremot är det svårt att veta hur många av dom som är är tillgängliga, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".