Arkeologiska utgrävningar i Mästerby

Den här veckan påbörjas arkeologiska utgrävningar i Mästerby - i Valdemar Atterdags spår. De gäller den danske kungens härjningar på landsbygden år 1361.

Arkeologen Maria Lingström håller i forskningen som även är ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet och Mästerby hembygdförening.

Utgrävningarna  kommer att pågå denna vecka och sedan fortsätter projektet med nya utgrävningar nästa år. 

Arkeologerna letar efter spåren av de två slag som ska ha stått mellan den gotländska landsbygdsbefolkningen och den danske kungen, Valdemar Atterdags knektar i juli 1361.

Då skall 500 gotlänningar ha slagits mot fyra gånger så många man ur Atterdags styrka. Nu, nästan sex och ett halvt sekel senare, är förhoppningen att hitta delar av rustningar, hästskor och vapen som kan hjälpa till att ge en bild av hur striden kan ha sett ut på slagfältet.

Var verkligen landsbygdens bönder så dåligt rustade som man tidigare trott? Och varför stod det i så fall två slag i Mästerby innan den danske kungen begav sig till Visby?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".