Fastighetsmäklare stäms efter tvist om vatten

En person som sålt en fastighet på södra Gotland stämmer en fastighetsmäklare på ön. Anledningen är ett bråk om rätten till vatten och säljaren anser att mäklaren inte har skött sitt jobb.
Av köpekontraktet framgick att köparna hade rätt att utnyttja en brunn på grannfastigheten för att ta vatten. Men ägarna av grannfastigheten var inte underrättade om servitutet och har senare inte godkänt att de nya husägarna ska få hämta vatten i brunnen. Möjligen kan de tänka sig ett 5-årigt avtal som ensidigt skulle kunna sägas upp och till exempel vattentillgången skulle minska. Tvisten har förts till Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd och nämnden ger de nya köparna rätt. Står det i köpekontraktet att vatten kan hämtas, så ska den gamla ägaren se till att löftet uppfylls eller så har köparna rätt till avdrag på köpeskillingen, alternativt att den gamla ägaren står för kostnaderna för en ny brunn. Men det vägrar den förre ägaren att gå med på och stämmer därför fastighetsmäklaren. Den förre ägaren anser att mäklaren borde ha satt sig in i förhållandena och förklarat vad servitutet, det vill säga rätten att hämta vatten innebar. Det blir nu Gotlands tingsrätt som får försöka lösa konflikten om vem som har rätt om vattnet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".