Per Norrby i Silte tillverkar biobränsle

Fyra gotländska företag, som tillverkar biobränsIe, slipper betala bränsleskatt under två år efter ett beslut av regeringen.

En av dem är lantbrukaren Per Norrby på gården Siglajvs i Silte.

Han tillverkar så kallad RME av rapsolja i sin ladugård. Men det finns skatteavdrag inom lantbruket som gör att vanlig diesel trots allt blir billigare än hans alternativa bränsle.

Efter krav från lantbrukarna att sänka beskattningen jämfört med andra EU-länder så fick de 2004 dels sänkt bränsleskatt till två kronor per liter diesel, dels får de tillbaka skatten när de deklarerar. Och eftersom det inte är någon skatt alls på RME blir det ingen skatteåterbäring på den.

Så trots att Per Norrby slipper lägga på uppemot en femma per liter i bränsleskatt och koldioxidskatt på sin RME så blir det åndå billigast för bönder att tanka vanlig diesel.

RME står för raps metyl ester, och det har att göra med hur rapsoljan förändras för att det ska gå att köra bilar och traktorer på den.

Per Norrby har anställt två kvinnor på deltid, så att han hinner med gården också.

När företaget nu har bevis på att man klarar EU:s hårda kvalitetskrav kan de börja leverera RME till mackarna på ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista