Fler får bygga vid stränder

Två personer har fått dispens från strandsskyddslagen för att bygga bodar vid Djupdys fiskeläge i När. Också vid Tubod i Fide och Bläse i Fleringe har länsstyrelsen sagt ja till nya bodar. Däremot har länsstyrelsen sagt nej till en person som vill riva sin gamla bod vid Trådstrands fiskeläge i När och ersätta den med en ny, lite större.
Det senaste året har alltfler fått dispens från strandskyddet - det är en tendens i hela landet. Men i riksdagen finns det nu en majoritet för att skärpa reglerna för strandskydd. Det visar en enkät som Svenska Naturskyddsföreningen har gjort. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet håller fast vid det generella strandskyddet och vill begränsa möjligheterna att få dispens. Enligt dagens regler får ingen bygga hus närmare än 100 meter från stranden, och dispens ska man bara få om det finns särskilda skäl. Det senaste året har antalet dispenser alltså ökat kraftigt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".