Gotlands kommun anmäld till miljöåklagaren

Efter att flera hundra liter olja läckte ut vid flygplatsen tidigare i somras anmäls Gotlands kommun till miljöåklagaren.
Det är räddningstjänsten som har en övningsplats vid flygplatsen, inte långt från startbanorna. På platsen finns en cistern med olja som används för att anlägga bränder som man sen ska öva släckning på. Vad som nu hände var att någon glömt en ventil öppen, och oljan läckte ut. Visserligen finns en ordentlig invallning runt cisternen, men fylldes helt så småningom och oljan hamnade direkt på marken. Eftersom det sen gick flera veckor innan övningsplatsen skulle användas igen, hann det läcka ut åtskilligt med olja innan räddningstjänsten kom dit igen. Man anmälde då händelsen till miljö- och hälsoskyddskontoret. Där konstaterade man att det handlade förmodligen om flera hundra liter olja som läckt ut i marken, och sammanlagt har man fraktat bort tre behållare med oljeblandad jord. Händelsen har nu anmälts till åklagarmyndigheten, som får besluta om det ska väckas åtal eller inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".