43.000 för arbetarbostäder

Arbetarbostäderna på Värplöse vid Roma såldes idag på exekutiv auktion för 43. 000 kronor. Köpare är Kent Pommern från Västerås och han tänker ha husen till sommarbostäder för sig och sina syskon.
Arbetarbostäderna på Värplöse har kallats skandalhus - de är helt förfallna och sönderslagna och mycket av inredningen har tagits därifrån. Bostäderna tillhörde från början sockerbruket i Roma. När den förre ägaren ville riva de tre villorna fick han nej, med hänvisning till att de räknades som kulturminnesmärken. Husen fick då istället förfalla och såldes alltså på exekutiv auktion idag. Byggnadsnämnden har beslutat att husen måste rivas - annars får den nye ägaren böta 750.000 kronor. Det finns ändå en möjlighet för den nye ägaren att slippa riva. Men då måste han visa upp planer på vad han tänker göra med husen - och de planerna ska presenteras senast 25 september i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".