Vindkraftsexpert kritiserar långsam utbyggnad

Med dagens utbyggnadstakt av vindkraften skulle det ta 60 år att nå den förra regeringens mål för 2015. Det hävdar Tore Wizelius, adjunkt på Högskolan på Gotland och specialiserad på vindkraft.

Vindkraften i Sverige har idag en kapacitet på cirka 500 MegaWatt och utbyggnaden har dom senaste åren varit 40 till 60 MegaWatt per år.

2002 satte riksdagen upp målet att till år 2015 ska kapaciteten från vindkraft vara 4000 MegaWatt.

Utbyggnadstakten borde kunna gå mycket snabbare, menar Tore Wizelius. I Sverige tar det  bland annat för lång tid att få bygglov, och det är svårt för elförsäljarna att beräkna  hur mycket de eventeuellt kommer tjäna på vindkraft.

Idag finns det en kvot på hur mycket el från elförsäljarna som ska komma från förnyelsebara energikällor, som till exempel vindkraft. I dag finns ett system där elförsäljarna kan köpa elcertifikat från vindkraftsproducenter, men till marknadsbaserade priser, vilket gör eventuell vinst svårberäknad.

Systemet har dock till viss del omarbetats, men det är för tidigt att utvärdera hur väl det slår ut.

Men utbyggnadstakten kommer att öka, enligt det förra miljö och samhällsbyggnadsdepartementet, bland annat till följd av den vindkraftsproposition som riksdagen antog i somras och som bland annat slår fast att utnyttjandet av vindkraft ska jämställas med näringar som till exempel jordbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista