Slakteriet stoppar krav-lamm

Från och med nästa år kommer det inte att produceras något KRAV-godkänt lammkött på Gotland, i alla fall inte i Swedish Meats regi. Företaget har sagt upp kontrakten med de KRAV-godkända lammproducenterna från den 1 januari 2007.

- Naturligtvis måste Swedish Meats göra sina egna affärsmässiga bedömningar, men det känns onekligen som om Swedish Meats gör helt andra bedömningar än huvuddelen av livsmedelsmarknaden, som nu hårdsatsar. Vi står i början av en stark ekologisk konsumtionstrend, både i Sverige och internationellt, säger Lena Söderberg, vd för KRAV.

- Nästa år ska det också genomföras en stor nationell kampanj för ekologisk mat, där KRAV-märket kommer att ingå. Det är anmärkningsvärt att ett bondekooperativt ägt företag som Swedish Meats inte ser att denna kampanj kan gynna de egna bönderna på Gotland. De borde kunna vänta på effekterna av den kampanjen och den ekologiska trenden i stort, menar Lena Söderberg.

Det finns 18 KRAV-godkända lammuppfödare på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista