Gotlands barn har bästa tänderna

Gotlands barn har bra tänder. Treåringarna och sexåringarna på ön hade bäst tänder i landet och var så gott som fria från hål i tänderna under förra året det visar Socialstyrelsens sammanställning över hur många som var kariesfria.
De flesta landsting i Sverige rapporterade förra året till Socialstyrelsen hur undersökningarna av tre och sexåringarna gick. Det visade sig att Gotlands barn ligger över riksgenomsnittet när det gäller att kunna visa upp friska tänder. Nästan ingen treåring hade hål i tänderna och av sexåringarna var det bara var femte som hade karies. Därmed leder Gotland kariesfriatoppen tillsammans med Uppsala län. Även tolvåringarna har bra tänder i förhållande till riksgenomsnittet. Där ligger Gotland på tredje plats visar jämförelsen med övriga landsting. Klinikchefen och tandläkaren Lars Hasselroth på Folktandvården har ingen förklaring till varför Gotlands barn har bättre tänder än i övriga landet. När gotlänningen blivit 19 år är tänderna inte riktigt lika bra längre. Dom gotländska nittonåringarnas tänder har en aning mer hål än vad siffran för riksgenomsnittet visar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".