Skolan får inte tag på KRAV-kött

Gotlands kommun vill gärna servera KRAV-kött till barnen i öns skolor, men det enda ekologiska kött som det finns tillräckligt av är KRAV-hamburgare.

Det är 12 000 barn, ungdomar och lärare på daghem och skolor som äter kommunens mat varje dag. Ekologisk mjölk och bröd kan de får tag på. Men när det handlar om ekologiskt kött så är finns det bara hamburgare enligt de anbud som kommit in.

Ändå finns idag 57 certifierade KRAV-köttproducenter på Gotland. 18 är lammbönder och där har slakteriet Swedish Meats sagt upp avtalet så kvar blir bara nötköttsproducenterna.

Erik Löfgren i Fole är en av dom och han tycker det är konstigt att kommunen inte kan få tag i KRAV-märkt nötkött till barnen, eftersom de är många producenter. Problemet tror han ligger i mellanleden.

Reporter Karin Brindt
e-post: karin.brindt@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".