Larvdebatt vid kommunfullmäktige

Det måste göras någonting nu för att bekämpa larven tallprocessionsspinnaren på södra Gotland, vars gifthår orsakar allergiska besvär och klåda. Det tyckte både centerpartisten Torsten Gislestam och moderaten Solveig Artsman vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde.

Miljöpartisten Jan Grimlund, avgående ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden, fick i fullmäktige försvara de bekämpningsåtgärder som hittills gjort men som inte varit så framgångsrika. Han vill inte ha någon flygbekämpning eftersom sådana storskaliga åtgärder också skulle kunna ta död på andra insekter och fjärilar. I stället anser han att man under det kommande året ska fortsätta att studera larvproblemet.

Torsten Gislestam tycker dock inte att man ska ligga lågt med bekämpningen under nästa år då larverna väntas bli färre. Han säger att larven är ett accelererande problem som redan fått folk att lämna sina fritidshus sommartid.

I förra veckan bestämde sig kommunens ledningskontor att fortsätta betala för ett projekt som pågått i två år och som är tänkt att utveckla kunskaperna om tallprocessionsspinnaren. Bland annat ska man ta hjälp av italienska forskare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".