Möss används vid analys av alger

För att ta reda på om det är giftiga alger som finns runt den gotländska kusten nu på sommrarna så används möss vid analysen.
Varje sommar kommer rapporter om giftalger runt kusterna och allmänheten varnas för att bada och vara i vattnet. Och det är djurförsök som gör att vi får svaren på vilken typ av alger det rör sig om, det säger Karoline Bröjer på veterinärmedicinska anstalten i Uppsala. När sörjan av alger flyter in till kusten tar Miljö- och hälsoskyddskontoret prover som sen skickas till fastlandet för analys. Man vill konstatera om det giftiga alger det handlar om. Ett av proven fryses ner innan det skickas iväg. När det kommer fram till veterinärmedicinska anstalten tinas provet upp, centrifugeras för att få en koncentrerad algmassa som sen fryses igen och frystorkas i kyla i ett dygn. Sen slammas en del av den torkade algmassan upp i koksalt som sen sprutas in i en mus. Den här metoden används för att påvisa alla sorters toxiner, alltså det som är själva giftet i algen. Beroende på vilka gifter som finns i algmassan så får musen olika symptom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".