Prov för en krona blev krav på tusenlapp

Eivor Jörholt i Visby blev övertalad av en telefonförsäljare att testa naturläkemedel som skulle kosta en krona plus porto. Men hon fick hon nya paket varje månad - trots att hon bara beställt det första gratisprovet.

Tabletterna kom dessutom i två paket så det blev dubbla portot. Den andra sändningen kostade 269 kronor per paket. Och trots flera telefonsamtal, brev och e-post så vägrar företaget Active Life i Göteborg att ta tillbaka tabletterna. De som skulle kosta en krona plus porto är nu efter flera inkassobrev nästan uppe i en tusenlapp.

På kommunens konsumentvägledning i Visby säger de att Eivor Jörholt inte är ensam om att drabbas av det här. Det har pågått i flera år och det finns även företag som skickar gratisprover på strumpor, underbyxor eller rakblad utan att kunderna förstår att de beställt mer efter det första gratisprovet.

Reporter Jonas.Neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".