Öjabo svensk mästare

Torbjörn Svensson från Öja har blivit svensk mästare i fårklippning. På torsdagen avgjordes SM i fårklippning i Jönköping och han blev då snabbast i landet.

Tävlingen går ut på att klippa så snabbt som möjligt utan att skada fåren eller lämna kvar några ulltottar på djuret. Den hålls vartannat år, och Torbjörn Svensson har som mål att behålla SM-titeln på ön även då. Och eftersom han bara tävlingsklippt i fem år hade han inte räknat med att vinna redan nu.

Tekniken har han lärt sig av en nyzeeländare. Och själv tror Torbjörn Svensson att han styrka är att han är lätt på handen, och inte skadar fåren när han klipper.

SM avgjordes på torsdagen, men tävlingarna i fårklippning fortsätter i Jönköping under fredagen också. Bland annat tävlingen Knarrhult open där två klippare tävlar parallellt mot varandra om att klippa snabbast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".