Hyran stiger med en tredjedel

Regeringen tar bort de statliga subventionerna för att bygga hyreslägenheter vid årsskiftet. De gör att hyran i nybyggda lägenheter stiger med en tredjedel. Som kompensation sänks fastighetsskatten.

På 1990-talet infördes räntesubventionerna för att öka byggandet av hyreslägenheter. Och investeringsbidraget infördes i början på 2000-talet för att öka byggande på orter med bostadsbrist - som Visby.

På hyresgästföreningen är de oroliga för att det nu blir högre hyror i nybyggda lägenheter och att det byggs färre hyreslägenheter.

Ett av Gotlandshems nyaste bostadsområden är A7 området i Visby.

Där kostar en tvårummare på Pjäsgatan 4.260 kronor i månaden. Om husen byggts med de nya reglerna hade hyran blivit 5.500 kronor. 1.238 kronor mer i hyra per månad - eller nästan 15.000 på ett år.

När subventionerna börjar trappas ned eller tas bort sänks även fastighetsskatten. Det gör att det går jämnt upp för bostadsbolagen när det gäller de hus som redan finns. Men att bygga nytt kommer att bli dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".