Miljonarv är inte mutpengar

Det är dödsboet och inte staten som har rätten till de elva miljoner kronor som den mutmisstänkte chefstjänsteman på Gotlandsbolaget lämnade efter sig, enligt en dom i Svea hovrätt.

Med sin dom på torsdagen fastställde Svea hovrätt tingsrättens dom om att utbetalningarna varit så kallade rederirabatter och inte mutor.

Tjänstemannen var åtalad för att ha tagit emot mutor, i samband med att Rederi AB Gotland byggde två färjor i Kina. Men tjänstemannen tog sitt liv i häktet i Visby, medan fallet prövades i Gotlands tingsrätt.

Tingsrätten ansåg i sin dom att åklagaren inte lyckades bevisa att det rörde sig om mutpengar och nu går alltså hovrätten på samma linje.

En nämndeman i hovrätten är av motsatt åsikt och anser att tjänstemannen faktiskt erkänt mutbrottet innan han tog sitt liv och att det är bevisat att det skett utbetalningar till hans personliga konto i Schweiz.

Reporter Ulrika Uusitalo Fernholm
e-post: ulrika.fernholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".