Umeå Stadskyrka. Foto: Gunilla Nordlund

Samisk Gudstjänst

Söndagen den 22/4-07, kl 11.03.

Gudstjänsten sänds från Umeå Stadskyrka med prästen Arne Andersson och spelades in under den samiska veckan i Umeå då ett hundratal besökare kom från hela Sapmi, vilket betyder att många reste hundratals mil för att besöka mässan.

Kyrkan smyckades med samiskt altarkläde och många av besökarna bar traditionella dräkter. Prästen Arne Andersson, som själv inte är same utan lärt sig några av de samiska språkvarieteterna under den tid han arbetat med samiskt kyrkoliv i Luleå stift, betonar att det är viktigt att synliggöra det samiska kyrkolivet som finns i vårt land.

Efter Gudstjänsten, som hölls både på nord och sydsamiska, samtalar Gunilla Nordlund med Krister Stoor som jojkade under gudstjänsten. Krister Stoor forskar om muntligt berättande i tal och sång/ jojk vid Umeå Universitet och berättar att jojken länge var förbjuden i de kristna rummen eftersom kyrkan ansåg att jojken var djävulens röst. Än idag är jojken förbjuden i kyrkor på vissa orter i nord Norge.

Förutom psalmer framförs tre liturgiska moment som är skrivna av den norske jazzmusikern Frode Fjellheim.

Psalmerna sjungs både på svenska och samiska;
Psalm 135 Se vi gå upp till Jerusalem.
Psalm 246 Här en källa rinner.
Psalm 285 Det finns djup i Herrens godhet.

Producent: Gunilla Nordlund, SR Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista