Detaljer ur Växjö Domkyrkas altarskåp, skapade av Bertil Vallien. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.
Detaljer ur Växjö Domkyrkas altarskåp, skapade av Bertil Vallien. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.

Kontakta oss!

E-post: liv@sverigesradio.se
Telefon:
08-784 50 00 (Sveriges Radios växel)
Postadress:
Gudstjänsten, Sveriges Radio, 105 10 Stockholm

Vår redaktion finns spridd över Sverige.
Från Umeå i norr till Malmö i söder.

Gudstjänsterna produceras av

Marianne Greip, Växjö, projektledare
Helena Andersson, Umeå
Katarina Josephsson, Örebro
Neta Norrmo, Göteborg
Agneta Nordin, Malmö
Karin Malmsten, Jönköping

Fler presentationer av medlemmarna i redaktionen kommer att publiceras.

Marianne Greip

Häst, körsbärsblommor, sadel, ryttare, ridhjälm
Foto: Lisa Henkow

 

Marianne är projektledare för gudstjänster och morgonandakter i P1 och producerar även program med Växjö som bas. Utöver det arbetar hon sedan flera år som producent för Klassisk Morgon i P2.

− Det är jag som leder arbetet inom redaktionen och planerar det vi gör tillsammans med de andra producenterna. Jag tar också emot synpunkter och tankar från alla lyssnare och håller i redaktionens utvecklingsarbete.

Marianne har arbetat sedan 1983 på Sveriges Radio. Hon har jobbat med alla rikskanalerna; P1, P2, P3, P4 och även med lokal radio i P4 Kronoberg. Hon har varit programledare och producent, men även projektledare för både programprojekt och tekniska utvecklingsprojekt i företaget.
- Men det finns även ett stort andligt intresse som jag nu kan få utlopp för i den här rollen.

Helena Andersson Holmqvist

Helena Andersson

Helena Andersson Holmqvist är frilansjournalist i Umeå och har producerat gudstjänster för Sveriges radio sedan 2007.

– Jag trivs mycket bra med att arbeta med gudstjänster! Framför allt lockas jag av att få arbeta med spännande livsfrågor och tillsammans med församlingarna försöka skapa gudstjänster som fungerar så bra som möjligt i radio.

Helena producerar också morgonandakter för radion, och arbetar som skrivande journalist i sitt företag Moskit media.

Katarina Josephsson

Katarina Josephsson. Foto: Inge Amundsen/Sveriges Radio-
Foto: Inge Amundsen/Sveriges Radio-

Katarina Josephsson har varit gudstjänstproducent sedan 2012, med bas i Örebro. Hon är dessutom programledare i P1s Andliga sånger. Övrig tid sysslar hon med sång och musik, som lärare och sångerska.

– Jag tycker det är väldigt roligt att göra gudstjänster! Direktsändningar är särskilt roliga, med sin nerv och ”här och nu”-känsla. Jag gillar att möta nya människor, som vi gör när vi kommer till nya kyrkor, men jag uppskattar också att återkommande samarbeta med präster/pastorer/musiker som speciellt ”tänker radio” när vi planerar gudstjänsten. Jag tänker att det vi gör är viktigt, att gudstjänsten spelar roll och det är så roligt med allt engagemang, all glöd som finns hos de medverkande, säger Katarina.

– Eftersom jag är musiker själv så tänker jag extra mycket på hur musiken läggs i gudstjänsten, jag tror att musiken kan tala lika väl som orden. Det märker jag också i mitt andra program, Andliga sånger.

Neta Norrmo

Neta Norrmo.
Foto: Per Söderhielm

Neta Norrmo är kulturjournalist, curator och filmare i Göteborg. Hon producerar gudstjänster från Västsverige.

– De existentiella frågorna har religionen och kulturen gemensamt. Det och mångtydigheten i upplevelserna lockar mig, det ges inga tydliga svar på de stora frågorna men väcker starka känslor, säger Neta.

Hon har arbetat inom livsåskådningsredaktionen på Sveriges Television i många år, samt gjort program både för SVT och SR, som programledare, producent och reporter.
Från och med 2016 producerar hon både gudstjänster och morgonandakter på produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio Göteborg.

Agneta Nordin

Agneta Nordin. Foto Lars Mogensen.
Foto Lars Mogensen.

Agneta Nordin är frilansjournalist i Malmö. Hon producerar gudstjänster från Skåne. 

− I någon mån är vi alla andliga varelser. Så oavsett om du är troende eller ej vill jag skapa en upplevelse för dig som lyssnar, säger Agneta Nordin. 

Hon har arbetat på uppdrag av Sveriges Radio under många år. Hon är programledare för Pyramiden i P1 och har gjort både dokumentärer och reportage för olika kanaler och redaktioner. Hon producerar också morgonandakter.

Gudstjänsterna görs av Lokatt Media för Sveriges Radio.

Karin Malmsten

Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio

Karin Malmsten arbetar för både P1 och P4 vid Sveriges Radio Jönköping. Hon är lokalredaktör och nyhetsreporter i Värnamo, och har arbetat med radiogudstjänsten som producent sen 1993. Hon började på radion redan 1977. Särskilt förtjust är hon i direktsändningar. Att få vara på plats och förmedla ett skeende. 

– Jag känner mig priviligierad som får sända från kyrkor. En plats även för dem med liten eller ingen tro. Dit många söker sig när livet blir på allvar. Det är ingen tillfällighet att kyrkor och moskéer blir en naturlig samlingsplats när det sker katastrofer i vardagen. Det är också en plats för stillhet och eftertanke, glädje och gemenskap. Där är dop, vigslar och begravningar. Kyrkan är en del av livet för väldigt många, säger Karin.

2015 fick Karin Malmsten Smålands Akademis Wallquist-pris med motiveringen "för att med småländsk klurighet och envishet, samt med personligt engagemang och journalistisk integritet förnyat 90-årsfirande Sveriges Radios allra äldsta program, gudstjänsten".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".