Kristus. Detalj ur Växjö Domkyrkas ljusbärare av glaskonstnären Erik Höglund. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.
Kristus. Detalj ur Växjö Domkyrkas ljusbärare av glaskonstnären Erik Höglund. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.

Om gudstjänsterna i Sveriges Radio P1

Ritual och reflektion, musik och kontemplation, andlighet och skönhetsupplevelser – det bjuds du på i Gudstjänsten i P1.

Gudstjänsten är Sveriges Radios äldsta program och sändes första gången den 1 januari 1925 från Jakobs kyrka i Stockholm. Sven Jerring påannonserade.

Idag hör du gudstjänster från olika platser och olika samfund i Sverige varje söndag klockan 11.03 i P1. En del direktsänds och en del är förinspelade. Du kan lyssna på alla gudstjänster här på hemsidan i 30 dagar efter sändningen i radio. De finns även tillgängliga i appen Sveriges Radio Play.

Ibland är det religionsmöten då någon från de andra stora världsreligionerna bjuds in till dialog i den kristna gudstjänsten. Det moderna Sverige är mångreligiöst och det hörs i radiogudstjänsten.

Gudstjänsten produceras av journalister stationerade i Göteborg, Malmö, Växjö, Örebro och Umeå. Producenterna har i uppdrag att se till att gudstjänsten i så stor utsträckning som möjligt speglar variationen och utvecklingen i svenskt gudstjänstliv.

Välkommen att lyssna!
Och kom gärna med tips och synpunkter på vad du vill höra i gudstjänsten.

Sänds söndag 11.03

Varifrån vi sänder

Vi sänder ett sextiotal gudstjänster om året.

Oftast från ett kyrkorum någonstans i Sverige. Dessutom sänder vi gudstjänster från ibland oväntade platser som Bokmässan i Göteborg eller som en friluftsgudstjänst. Från alla ställen där det firas gudstjänst.

Direktsändning

Roger Blomqvist direktsänder från Uppsala domkyrka 2014. Foto: Stephan Lövstrand.
Foto: Stephan Lövstrand.

Gudstjänsten direktsänds ofta. Det är en omfattande produktion som innehåller tal, musik och en medverkande församling.

Vi sänder via satellit (som kretsar runt ekvatorn), signalen plockas ner på radiohusets tak, och distribueras sen via Kaknästornet ut till lyssnarna.

Här sänder Roger Blomqvist från ärkebiskopsinstallationen i Uppsala 2014. Han inleder och avslutar gudstjänsten vid domkyrkans vägg. Sladdarna går till sändningsbussen.

Det är en av radions större "utesändningar" som vi säger på "radiospråk" Dvs externa sändningar utanför radiohusen.

"Gud i radion"

Ödestugu kyrka. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.
Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.

Här på Sveriges Radios hemsida kan du i en pod lyssna till hur gudstjänsten utvecklats i Sveriges Radio under 90 år, 1925 - 2015.

Mikrofonerna målas t ex inte med guldfärg längre för att passa in i kyrkorummet. Det gjordes till den första radiogudstjänsten den 1 januari 1925.

I programmet som finns på "Avgörande ögonblick" medverkar Louise Welander, tidigare chef för livsåskådningsprogrammen, Karin Malmsten, producent och Claes Hollander, tidigare gudstjänstproducent.
Programledare Rigmor Ohlsson. 

Från 5 oktober 2015. "Gud i radion" (länk)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".