Påskens drama i tre delar

P1 långfredag 18 april 11.00 ''Ur djupen''
P1 påskafton 19 april 23.07 ''Natten lyser som dagen''
P1 påskdagen 20 april 11.00 ''Segern är vunnen''
Varje påsk fylls lilla medeltidskyrkan i Åre till bristningsgränsen av skidturister, ortsbor och säsongsarbetare. De möts för att delta i gudstjänster som präglas av påskens egen dramatik.Tre av påskhelgens gudstjänster kommer från Åre församling. Här gestaltas sinnestämningarna i påskens dramatik på olika sätt: Långfredagen Långfredagens gudstjänst har temat ''Ur djupen''. Den här dagens budskap om Jesu korsfästelse ger en avskalad gudstjänst i tystnad och eftertanke. Inga kyrkklockor ringer och ingen orgel spelar till gudstjänstens psalmer. Predikant och liturg är församlingens komminister Charlotta Aspegren. Sång framförs av en kvartett under ledning av musikdirektör Andreas Jansson. Efter att programmet har sänts kan du lyssna här:

Lyssna Lyssna

Påskaftonen Påskaftonens mässa på lördagsnatten präglas av förväntan och har temat ''Natten lyser som dagen''. Här talar texterna om hur död kan vändas till liv. Nu är orgel och kyrkklockor tillbaka. Predikant och liturg är församlingens kyrkoherde Richard Aspegren.

LyssnaLyssna

Påskdagen Söndagens högmässa på påskdagen har temat ''Segern är vunnen''. Dramat har nu nått sin höjdpunkt i budskapet om Kristi uppståndelse. Kören på plats tillsammans med pukor och trumpeter. Predikant är Richard Aspegren och liturg Charlotta Aspegren. Årekören leds av Andreas Jansson.

LyssnaLyssna

Gudstjänsterna produceras av SR Västerbotten. Om bilden: Åre gamla kyrka, från slutet av 1100-talet, är fjällvärldens enda medeltidskyrka. Under påskhelgen utökas församlingens besökare med de många skidturister som firar påsk i de jämtländska fjällen.