Sjung, kyrka sjung!

P1 söndag 27 april kl. 11.00

Det sjungs för lite och för tyst i många kyrkor. Men i söndagens gudstjänst från Habo kyrka på temat "Sjung, kyrka sjung" bär församlingssången igenom gudstjänsten.

Predikant är prästen Per Harling. Liturg är församlingens kyrkoherde Lasse Haglund. Dessutom medverkar Habo körer och en sjungande församling under ledning av kyrkomusikerna Pär och Gunilla Hammarlund, samt musikkonsulent Reibjörn Carlshamre. Körerna har en stor uppgift i att agera försångare i gudstjänstens liturgi. Gudstjänstmusiken i Habo pastorat är sedan flera år av annan karaktär än den "vanliga" i Svenska Kyrkan. De har hämtat mycket av materialet och inspirationen till gudstjänstutvecklingsarbetet (särskilt den musikaliska delen) från anglikanska kyrkan samt en hel del även från den katolska. Reibjörn Carlshamre, musikkonsulent på Skara stift och prästen Per Harling har tillsammans med musikern och läraren Anna Skagersten skrivit en bok som heter just "Sjung kyrka sjung" och syftar till att vitalisera församlingssången i gudstjänstlivet. Psalmerna som sjungs i gudstjänsten är bland annat nr 151, 292b, 517. HABO KYRKA Habo kyrka byggdes 1723 men är inget museum trots de fantastiska målningarna. Här firas gudstjänst i stort sett varje söndag året om. Den är byggd nästan som en katedral med läktare runt hela kyrkan. Kyrkan avspeglar den gamla tiden genom att man har kvar logerna för det finare folket, bänkar för bönderna och läktare för torpare, drängar och pigor. Målningar från katekesen, täcker hela kyrkan från golv till tak. Konstnärerna hette Johan Kinnerus och Johan Christian Peterson och var båda från Jönköping.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".