Bo Eek Foto: Lars Tenfält

Minnesgudstjänst

Söndagen den 11 januari, 2009, kl 11.03

När medborgarrättskämpen och baptistpastorn Dr Martin Luther King Jr. sköts ihjäl den 4 april 1968 i Memphis väckte det bestörtning över hela världen.

Minnesgudstjänsten som hölls några dagar senare i Göteborgs domkyrka blev anmäld till domkapitlet.
– Det var kontroversiellt att låta en människa få en så central plats i en gudstjänst, berättar förre kyrkoherden Bo Eek i radiogudstjänsten i P1 på söndag. 

40 år efter Martin Luther Kings död och 80 år efter hans födelse i Atlanta 15 januari, 1929 hålls en ny minnesgudstjänst i Mariakyrkan i Göteborg (som tillhör domkyrkoförsamlingen). Tillsammans med bibelord används ljudklipp och citat av Martin Luther King, men det orsakar nog inga höjda ögonbryn idag.

Gudstjänsten spelades in under julhelgen och Sara Blom predikar. Svängig gospelmusik levereras av Java Gospel med gästsolisten Walt Whitman, som sedan 1981 lett ett uppmärksammat arbete bland utsatta barn i Chicago. Hans egen gospelkör Soul Children, med medlemmar som är 7-17 år gamla, reser världen runt. Till våren planeras en Sverige-turné och ett samarbete med Triple & Touch.

Walt Whitman säger i gudstjänsten att Martin Luther Kings frihetskamp inte var förgäves.

– Det manifesteras i Washington om en vecka (19 januari) när Barack Obama svär presidenteden. 

Producent: Roger Blomqvist, SR Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".