Eldkvarn i Tegs kyrka Foto: Gunilla Nordlund

Kyriemässa med Eldkvarns sånger

Söndagen den 15 februari, 2009, kl 11.03

Mässan ”Kärlekens törst” handlar om längtan och törsten som driver människan framåt. Törsten efter vatten, efter rättvisa och inte minst kärlek är temat under kyriemässan som innehåller texter från Bibelns Job och Psaltaren.

Kärlek som har gått sönder, brustenhet i tillvaron och i relationer är ett återkommande tema i Eldkvarns texter. Men ämnen som skilsmässor och brusten kärlek tas sällan upp i kyrkan, trots att många har erfarenhet av det, säger Larsa Rännar präst i Tegs kyrka i Umeå.

”Någonting skall falla för att ett hjärta skall slå” sjunger Plura Jonsson och Eldkvarns musik blir i denna mässa det pågående samtalet där det vackra inte sällan ligger gömt i skärvorna, i det isärslagna. Och det är ur dessa skärvor som krukmakaren skapar ett nytt kärl. I det brustna ryms mässans mysterium. Så inleder Larsa Rännar mässan som spelades in på Kyndelmässodagen förra helgen i en fullsatt kyrka.

Musik med Eldkvarn:
In från regnet.
Jag vill inte förlora igen.
Som om du var här.
Nådens hand.
Kärlekens tunga.
Ett hus på stranden.
Nånting måste gå sönder.
Ikväll stannar jag hos dig.

Texter:
Psaltaren 22: 2-3.
Job 3: 24-26.

Producent: Gunilla Nordlund, SR Umeå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".