1 av 3
Eva Lundh
2 av 3
Tomas Boström
3 av 3
Naturreservatet Girabäcken

Medan de ännu var på väg …

Söndagen den 23 maj kl 11.00

När det är som allra vackrast i Vätterbygden inbjuds radiolyssnarna  att delta i en pilgrimgudstjänst i Girabäckens bäckravin, ett naturreservat som ligger norr om Uppgränna by, nedanför Brahehus slottsruin. Uppgrännas historia är betydligt äldre än Grännas, det var en mötesplats för vägfarande sedan urminnes tider. Naturen utmed de s k östra Vätterbranterna, som Girabäckens naturreservat är en del av, är utan motstycke i Europa. och har av Världsnaturfondenutsetts till ett av Sveriges mest skyddsvärda på en lista över Europas 100 mest värdefulla skogsområden. 

Under senare år har det blivit allt fler som väljer pilgrimsvandringen som en del av sin andliga resa. Det finns ett samband mellan vandring och meditation som återupptäcks, ett sätt att mötas bortom jäktet och bruset i dagens samhälle som blivit viktigt för många. Franciskusleden kallas den pilgrimsled som går mellan Jönköping och Alvastra, i nära anslutning till de gamla färdvägarna. Den invigdes förra året och ska vara färdig under 2004. Leden passerar bl a naturreservatet Gira-bäcken norr om UppGränna. 

I gudstjänsten från Girabäckens bäckravinen möter vi Tomas Boström, predikant och sångförfattare från Gotland, liksom pilgrimer och andra människor som är på väg, men som stannar upp en stund för dela tankar och erfarenheter.

Producent är Margareta Andermo, SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".