1 av 2
Svarttorps kyrka. Foto: Olof Söderberg
2 av 2
Biskop Jan-Olof Johansson. Foto: Ernstson Foto

Svarttorps kyrka öppnas igen

Varje år satsas många miljoner på att renovera och restaurera kyrkor i Sverige. En kulturskatt, men också på sina håll den enda samlingslokalen i byn. I radiogudstjänsten får vi vara med om återinvigningen av Svarttorps kyrka utanför Huskvarna. Ett aktuellt tidsdokument över kyrkans viktiga historiska uppgift att bevara och vårda kyrkorummet. En nog så grannlaga uppgift, som alltid sker tillsammans med antikvariska myndigheter.
Vi följer återinvigningsmässan ända från det ögonblick när Biskop Jan-Olof Johansson bultar med sin kräkla på kyrkporten. Han predikar också i gudstjänsten. Församlingens präster och körer medverkar också.

Den nya kyrkan byggdes 1870. Det är en mycket klassisk och stilren ”Tegnérlada”. Den gamla kyrkan var en medeltida stenkyrka, och enligt traditionen i bygden körde man ut den gamla rivna kyrkan i Svarttorpasjön.

En hel del inventarier sparades förstås, bland annat den gamla predikstolen och en mängd små änglar, putti, mm. Nya kyrkan ligger några hundra meter från gamla kyrkogården, så en ny kyrkogård anlades också vid den nya kyrkan.

Den 18 mars återinvigs kyrkan efter en stor renovering. Senast det skedde var på 1950-talet. Nu har taket i kyrkan lagats. Tak och väggar har målats om. Bänkarna har målats om och klätts om. Bara för att nämna något av allt som gjorts.

Svarttorps gamla kyrka var helgad åt Sanct Laurentius (Sankt Lars), och det anknyter de nya ljuskronorna till med en karaktäristisk design som tar upp Sanct Laurentius främsta attribut - halstret som han avrättades på. Det symboliseras nu av ett mönster på de nya kronorna. Många av de gamla föremålen från gamla kyrkan har också renoverats/konserverats och har fått en plats i kyrkan så att man kan se dem.

Medverkande
Biskop Jan-Olof Johansson.
Kyrkoherde Olof Söderberg.
Komminister Ulla Zackrisson.
Kontraktsprost Marie-Louise Hagberg.
Svarttorp - Järsnäs kyrkokör.
Lekerydskören.
Magnus Engblom, organist.
Birgit Badman, körledare.
Kyrkvärdar.
Konfirmander.

Tekniker: Lennart Nilsson Sveriges Radio Kronoberg och Magnus Walfridsson Sveriges Radio Jönköping.

Producent: Karin Malmsten Sveriges Radio Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista