Läkare fortsätter arbeta trots grova misstag

Trots upprepade varningar och prickningar kan kritiserade läkare fortsätta arbeta. De visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort. Ett fall gäller en boråsläkare, som varnats flera gånger för allvarliga felbehandlingar.

P1-programmet Kaliber har gått igenom samtliga beslut i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, de senaste fyra åren, och hittat flera fall där läkare och tandläkare kan fortsätta praktisera trots flera fällningar i HSAN.

Ett exempel är en boråsläkare, som varnats upprepade gånger för allvarliga misstag. En av dom som drabbats är Kenth Ericsson i Viskafors, som träffade läkaren efter att han upptäckt blod i urinen. Läkaren gjorde ingen undersökning, men skrev ut medicin mot urinvägsinfektion. Vid en senare kontroll hittade en annan läkare en stor tumör i Kenth Ericssons mage, så stor att den kunde känns på utsidan av magen.

Den kritiserade läkaren har blivit fälld för flera andra mycket allvarliga misstag. Trots det agerade inte arbetsgivaren förrän nyligen, men lät läkaren i september inleda en utbildning på ett år, som bland annat går ut på att gå bredvid andra läkare för att lära.

- Med utbildning kan vi rätta till det här bekymret, säger Kerstin von Sydow, primärvårdschef i Södra Älvsborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".