Nytt försök att bärga flygplan

Tidigt imorse gick kustbevakningens fartyg ut för att göra ett nytt försök att bärga det flygplan från Borås flygklubb som störtade utanför Skånes kust för två veckor sedan. Strax före lunchtid hade dykare lyckats fästa vajrar och nät kring flygplanets mittparti, som sedan ska lyftas av ett av Kustbevakningens fartyg. Där tros också kvarlevorna av de tre omkomna sjuhäradsborna finnas.

-Det här är en mycket komplicerad operation, säger Stefan Christensen från statens haverikommission.

Vraket ligger på 42 meters djup och det blåser rätt ordentligt på haveriplatsen. Men eftersom vädret ser ut att bli ännu sämre under resten av veckan har man beslutat att ändå göra ett bärgningsförsök. Om det lyckas kan övriga delar av planet få bli liggande på botten ytterligare en tid.

Hårt väder har gjort att man inte har kunnat göra några bärgningsförsök sedan förra måndagen.

Tre sjuhäradsbor omkom i olyckan, och man tror sig ha lokaliserat deras kvarlevor till flygplansvraket som ligger på över 40 meters djup. Man har även sett den svarta lådan på bilder tagna av planet. Dagens bärgning kommer enligt Jenny Hellström på haverikommissionen att främst inriktas på att bärga mittdelen av flygplanskroppen, där de omkomnas kroppar ska finnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".