Dålig tillgång på ekomjölk

Efterfrågan på ekologisk mjölk är större än tillgången. Mejerierna har svårt för att få bönderna att producera ekologiskt - trots att man lockar med högre ersättning. I Sjuhärad är det allt färre bönder som odlar ekologiskt. Förra året hade Arla sex ekomjölksproducenter i Sjuhärad - nu finns bara tre kvar. En av dem är Krister Brunnemyr på gården Nybygget i Brunn strax utanför Ulricehamn.

Krister Brunnemyr var först ut i Sjuhärad med att börja producera ekomjölk. Det började på prov 1993. Och han gjorde det av hänsyn till både djur och natur. Den ekonomiska kompensationen han får från Arla gör att verksamheten går ihop sig. Men det krävs en mental omställning för att ta det arbete som krävs för ett mer hållbar utveckling. Och han har förståelse för att det kan vara svårt för andra gå över till ekologiskt producerad mjölk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".