Obehöriga lärare bannlyses

Bara lärare med behörighet ska kunna få fast anställning inom kommunerna framöver. Det enligt nya förslag från skolminister Jan Björklund. Men hur det i praktiken ska fungera - att obehöriga lärare ska bannlysas - det har utbildningschefen i Mark, Janet Zetterstrand, svårt att förstå.

Idag får kommunerna i undantagsfall anställa lärare utan behöriget - något som skolministern vill ha bort - en ny utredning kommer att föreslå ett absolut förbud för kommuner att anställa lärare utan exemen. Idag är det omkring en av tio lärare i landet som saknar behörighet.

Janet Zetterstrand är ansvarig för gymnasie- och vuxenutbildningen i Mark - där har man haft tur - de flesta lärare är behöriga - endast en handfull lärare är anställda trots att de saknar behörighet. Ändå ser hon problem om det ska bli så att endast behöriga ska kunna fastanställas.
- Vi kan ju inte ha lärarlösa lektioner, säger Janet Zetterstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".