Skadeståndet en skymf

Socialkontoret i Borås går med på att betala ut skadestånd till ett boråspar som förbjudits träffa sitt barnbarn. Detta efter en konflikt mellan paret och deras dotter. Det är dock inte förbudet kommunen beklagar, utan att boråsparet smutskastats i den utredning som gjorts om barnbarnet. Men skadeståndet är alldeles för litet och en skymf, anser boråsparet.

Boråsparet har krävt 300.000 kronor för advokatkostnader, telefonsamtal och psykiskt lidande. Socialkontoret går med på att betala 1000.

Boråsparet anser att det spritts osanna uppgifter om dem, inte bara i utredningen om barnbarnet utan också ute i samhället, till exempel i barnbarnets skola och för människor som inte haft med konflikten att göra.

Mormorn har här i Radio Sjuhärad berättat hur främmande människor kommit fram till henne ute i samhället och ifrågasatt henne och att hon och hennes man till slut tvingades flytta på grund av uppgifterna.

Nu skriver Borås stadsjurist i förslaget, som ska behandlas av socialnämnden på måndag, att eftersom handlingarna varit sekretessstämplade har bara en begränsad skara sett de ovidkommande uppgifterna och därför räcker det med 1000 kronor i skadestånd.

Mormorn tycker att beloppet är en skymf. Hon menar att de ovidkommande uppgifterna lästs av många utanför den krets som haft rätt att läsa dem och att skadeståndet för övrigt bara täcker en bråkdel av exempelvis advokatkostnaderna och att det inte kan betraktas som ett skadestånd.

Men även om paret inte har råd med ytterligare advokathjälp och inte vet hur de ska göra när de nu på måndag ska möta socialnämnden så säger de att inte tänker acceptera skadeståndet .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".