Politikerna nöjda med Västtrafik - men inte medborgarna

Resenärernas betyg på Västtrafik sjunker, medan ägarna, de västsvenska kommunerna och regionen, blir allt mer nöjda med kollektivtrafiken och fortsätter satsa för att få fler att åka kollektivt.

Västtrafik satsar de närmaste åren på marknadsföring för att öka regioninvånarnas intresse för att resa kollektivt. Och i Sjuhärad har man en trend att bryta om man vill få nöjdare resenärer.

I verksamhetsplanen för 2006 - 2009 presenteras olika undersökningar av hur nöjda resenärer och ägare var med sin kollektivtrafik år 2005. Och här framgår att ägarna - alltså kommunerna och regionen - blivit allt nöjdare. Särskilt är det så i Sjuhärad, där kommunerna höjt sitt betyg på Västtrafik mest av alla i regionen.

Och visst är det bra med nöjda ägare, som kan väntas vilja skjuta till mer pengar till kollektivtrafiken.

Men resenärernas omdöme är inte lika positivt. Andelen regioninvånare som är mycket nöjda med Västtrafik ligger på 41 procent, vilket är ungefär samma som 2001. Men i Sjuhärad har den siffran sjunkit till 35 procent.

Hur många som är missnöjda redovisas inte i det här sammanhanget. Men uppenbarligen ökar ägarnas förtjusning över Västtrafik, medan den snarare svalnar hos resenärerna.

Återstår att se om Västtrafiks förbättrade marknadsföring ska räcka för att få Sjuhäradsborna att gilla läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".