Vattenskydd oroar bönder

Dricksvattnet för uppåt 80.000 boråsare från Öresjö skall skyddas bättre mot föroreningar. Därför är en stor del av kommunen norr om stan på väg att bli vattenskyddsområde. 
Men jordbrukarna i området är oroliga för följderna.

För att skydda vattnet i Öresjö, enligt förslaget till nya regler,  så måste jordbrukare i hela skyddsområdet söka tillstånd till exempel när bekämpningsmedel behövs.
Tommy Källmark, på Tågården utanför Fristad, hade hellre sett att man litade på böndernas kunskaper, som att inte gödsla eller spruta intill bäckar och vattendrag, och hellre informera och utbilda om detta, än att kräva tillstånd.
Enligt tommy Källmark har man ingen nytt av gödsel som hamnar i sjöar, så därför undviker man det.
Tommy Källmark brukar redan mark som ligger inne i det mindre skyddsområdet kring Öresjö som redan är beslutat och i drift.
I somras fick han känna på hur det fungerar.
- Vi behövde köra ut gödsel och så hade vi ogräsproblem, så vi behövde spruta för första gången på fyra år på de åkrarna. Då fick vi tillstånd som gällde i tre veckor. Tillståndet kostade 1600 kronor och gällde alltså bara några veckor, vilket har retat upp många lantbrukare ordentligt.
Men tanken på sikt från de inblandade kommunerna (även Ulricehamns berörs), är inte att det ska vara så här. Målet är att det ska gå att få tillstånd som löper över flera år, för att hålla tillbaka byråkratin.