Pizzerian som slaktade får stängs

Miljöskyddskontoret har stängt Pizzeria Capri på Alideberg i Borås, där polisen upptäckte en olaglig halalslakt av ett får dagen innan nyårsafton.

Det var på eftermiddagen dagen innan nyårsafton som polisen slog till mot pizzeria Capri på Alideberg i Borås. Anledningen var att de hade fått ett anonymt tips, och mycket riktigt hade ett får just slaktats inne på pizzerian när polisen kom dit. Då skedde inga gripanden när det gällde slakten, men en man som vistades i Sverige illegalt överlämnades till gränspolisen.

Fåret hamnade i frysen hos polisen, där det fortfarande befinner sig.

Polisens förundersökning rör nu djurplågeri och brott mot livsmedelslagstiftningen, och idag kopplades också kommunens miljöskyddskontor in.

Livsmedelsinspektören Zygmunt Cieslak säger till Radio Sjuhärad att man överhuvudtaget inte får ta in levande djur i lokaler där man lagar mat, och det är också klart att pizzerian inte är en lämplig lokal för slakt. Pizzerian måste nu stängas för sanering.

Halalslakt, liksom koscherslakt, är en religiös metod där man skär halsen av djuret och låter det förblöda. Halalslakt av obedövade djur är förbjudet i Sverige.

Tidigare artikel: