Kaffet väntas bli dyrare

Det kommer att bli dyrare att köpa kaffe om några månader. Detta för att priset på råkaffe ökat med 35% jämfört med julimånad förra året. Men dyrare kaffe verkar inte skrämma kaffeälskare. Boris Jönsson är en konsument som är beredd att betala oavsett vad det kostar.

Världsmarknadspriset på kaffe är alltså 35% högre idag jämfört med juli månad förra året. Priset på kaffe har succesivt ökat men det har inte varit något konsumenterna märkt av tack vare den låga dollarkursen. Dollar är den valuta som man handlar råkaffe med och nu när den stabiliserats är prishöjningen ett faktum. Det är de dåliga väderförhållandena i Brasilien- världens största kaffeexportör- som lett till att tillgången på kaffe minskat. Enligt Philippe Barreca på företaget Arvid Nordquist blir nästa kaffeskörd i Brasilien runt 30% mindre än tidigare år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".