Segdragna hyresförhandlingar

Hyresgästföreningen har fortfarande inte kommit överens om årets hyror med fyra av de kommunala bostadsbolagen i Sjuhärad.

Rolf Järphag, vd på Svenljungabostäder, ett av de företag som begärt störst hyreshöjning, förklarar kravet med det stora underhållsbehovet.

Hyresgästföreningen har kommit överens om årets hyror med sju kommunala bostadsbolag. Största höjningen blev det i Vårgårda med 2,77 procent. Något lägre blev det i Mark med hyreshöjningar på 1,8 till 2,5 procent beroende på hyresform. Marks Bostads AB hade begärt 4,3 procent.

Tranemobostäder begärde 4,5 procent men man kom till slut överrens om cirka 2 procent i höjning.

I Fristad blev hyreshöjningen 1,5 procent, i Bollebygd 1 procent och för AB Bostäders kunder i Borås ytterligare något lägre - 0,8 procent.

Hyresgästföreningen lyckades bäst i Herrljunga där hyran blir oförändrad.

I Viskafors har man ett flerårigt avtal och förhandlar inte i år - och detta gör att det återstår fyra orter där årets hyra ännu inte är avgjord. I Sandhult och Toarp kräver bostadsbolagen cirka 3 procents höjning, och Ulricehamn är utgångsbudet från STUBO 5,5 procent. I Svenljunga ville Svenljungabostäder chockhöja med 7,3 procent, men det kravet ändrades sedan till 5,2 procent.