Snyggaste höghuset vinner i Kinna

För första gången går Marks kommun ut med en tävling för byggherrrar att utforma ett bostadsområde. Den som vinner får köpa det attraktiva området i centrala Kinna och bebygga det.

Hundra lägenheter och flera byggnader där en är ett höghus på max åtta våningar ska finnas i Kinnaströmsbacken, ett stenkast från Kinna centrum. Det är politikernas och tjänstemännnens förhoppning. Därför startar man nu en så kallad markanvisningstävling. Tävlingen pågår till sista februari och går allt enligt planerna kan spaden sättas i jorden nästa vår.

Charlotta Thornvall är planarkitekt. Hon anser att området är ett av de mest attraktiva i kommunen. Politikerna är lika entusiastiska.
- Det är ett mycket spännande område, som ligger mycket strategiskt till i Kinna, ja kanske rent av det mest spännande område som finns kvar i Kinna centrum, säger Margareta Löfgren.

Sören Fägersten, socialdemokrat, som är ordförande i den nya plan och byggnämnden är också positiv och ser området som en utmaning.

- Det är ett mycket spännande projekt och kanske gör det att Kinna kommer att kännas lita annorlunda.

Det håller Margareta Löfgren med om och hon hoppas att området ska kunna profilera Kinna som kommunens centrum.

Nu är det inte helt okontroversiellt med en byggnad på ca 27 meter eller åtta våningar i Kinna. Det är mer än dubbelt så högt som någon annan byggnad i Kinna. Men Kinna kyrka ska ändå vara högsta byggnaden i Kinnas skyline, enligt Charlotta Thornvall, planarkitekt.
Mor Kerstins Torg som idag är Kinna centrum ligger på 61 meter över havet. Toppen på den nya byggnaden ska ligga på 67 meter, lika högt som taken på byggnaderna runt Mor Kerstins Torg.

Det finns vissa problem med att bygga så högt. Bärigheten nere vid Viskan vid Kinnaström är lite sämre och det gör att pålning måste göras för ett höghus. Däremot är det inga problem med ras.

Höghuset ska ligga på tomten där det i dag är en återvinningsstation och de lägre byggnaderna kommer att ligga där trävaruaffären har legat.

Tanken är också att göra Viskan lättåtkomlig, med gångstråk mot Viskan och kanske med en förlängning till Viskavallen, Kinnas IF:s hemmaarena.

Den här så kallade markanvisningstävlingen innebär att en eller flera byggherrar köper hela eller delar av området och bebygger det på det sätt som de utformat i sina förslag.

Det är därför som kommunen ligger lågt med hur det ska se ut.

- Vi vill inte ge några färdiga bilder, säger Charlotta Thornvall.

Margereta Löfgren och Sören Fägersten tillägger till att man till och med kan tänka sig ett högre hus än de nu föreslagna åtta våningarna, om det är ett bra och intressant förslag.