Många jobb hotade i Herrljunga

Herrljunga kommun blev av med runt 800.000 kronor från arbetsförmedlingen vid årsskiftet, på grund av regeringens nya arbetsmarknadspolitik. Följden blir att det blir ännu besvärligare för dem i Herrljunga som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden, och behöver hjälp på vägen.

Tuula Svensson klär om en gammal biofåtölj, kränger tyget över ett armstöd, när det är klart blir det leverans till gymnasiet i Herrljunga. Ett av de många i hög grad riktiga jobb som kommunens arbetsmarknadsenhet ordnar - ett annat exempel är fixartjänst, till exempel snöskottning för äldre. Riktiga jobb, fast ordnade av kommunen med hjälp av bland annat statliga pengar.

- Jag har varit sjukskriven länge, säger Tuula Svensson. Av en slump blev jag anvisad hit av arbetsförmedlingen och från första stund så var det här mitt andra hem.

Just Tuula Svenssons jobb är inte direkt hotat nu.

- För det första tänker man på dem som kanske måste gå härifrån. Och sedan tänker man på sig själv också. Det finns pengar nu, men sedan då...?

Men de cirka 800.000 statliga pengar som försvann vid årsskiftet kan leda till neddragningar, som drabbar dem som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Till exempel ungdomar som inte kan lämna några referenser när de söker jobb - för att de inte har haft något jobb än.

- Våra deltagare får referensskapande arbeten, kan sedan gå vidare ut i arbetslivet och blir förvånanasvärt ofta fast - får tillsvidare-anställning, säger Leif Lundqvist, chef på Herrljunga kommuns arbetsmarknadsenhet.