Fortum fick bakläxa

Elbolaget Fortum tog ut för mycket för att ansluta en fastighetsägare i Mark till elnätet. Det slår nu Energimyndigheten fast efter att ha prövat kostnaden efter att Markbon reagerade på Fortums debitering. Nu får Markbon räkningen sänkt från dryga 33 000 kronor till knappa 25 000 kronor. [duration:1:15]

Markbon byggde ett hus för något år sedan strax utanför ett samhälle i Mark som han ville ha el till. Det krävses en ledningsdragning på ca sryga 2000 meter.

När han fick räkningen så var den på 33 500 kronor.

Han reagerade på räkningen eftersom han själv hade dragit rör intill en väg som han själv byggt fram till det nybyggda huset. Den dragning som Fortum dragit var bara cirka 50 meter resten hade Fortum använt sig av de tomma rör som Markbon själv lagt ner i marken. Han hade dessutom skött kontakterna med markägare, ändå hade Fortum skickat en räkning som om dom hade dragit hela sträckan, dessutom hade Fortum angett att det nästan var 300 meter som de hade grävt ner ledning på.

Markbon skrev till Energimyndigheten och påtalade de stora bristerna och Fortum tog då tillbaka en del av sina krav. Bland annat så var det inte längre 300 meter utan 240. Fortum erbjöd sig att minska avgiften med 3 600 för detta och dessutom ge 2 000 kronor som plåster på såren.

Men Energimyndigheten anser att kostnaden ska sänkas ytterligare till knappa 25 000 kronor vilket nu ger Markbon en betydligt lägre avgift.